Trots en bezorgd


Publicatie Mahmoud & Mahmoud
op 4 november 2023

De afgelopen maanden heb ik enorm uitgekeken naar het moment dat mijn boek Mahmoud & Mahmoud  – Staatloos, nooit hooploos van de drukpers zou rollen. Nu is het bijna zover, maar wordt mijn trots overschaduwd door bezorgdheid. Want het verhaal blijkt ineens wel heel actueel, waardoor dat wat ik geschreven heb ineens een statement lijkt. Niet alleen omdat ons kabinet op 7 juli viel over de vluchtelingenproblematiek – en met name over gezinshereniging, maar ook door de huidige situatie in Israël en Palestina.

Want nu, precies 3 maanden na de val van het kabinet, is door de aanval van Hamas op Israël een nieuwe oorlog begonnen. De daden van Hamas waren gruwelijk en onacceptabel, evenals de tegenreactie van de staat Israël gericht tegen de burgerbevolking van Gaza. Daarmee is ineens de andere kwestie die in het boek aan de orde komt actueel: Israël – Palestina.

Door de ogen van Mahmoud & Mahmoud

Mijn boek laat je door de ogen van Mahmoud en Mahmoud ervaren hoe het is om zonder gezin te vluchten en daarna lijdzaam af te moeten wachten op het moment van hereniging, terwijl de gevaren voor het gezin nog onverminderd groot zijn.

De mannen zijn gevlucht uit Syrië, maar zijn nazaten van Palestijnse vluchtelingen. Zij hebben hun hele leven (meer dan een halve eeuw) in een vluchtelingenkamp gewoond aan de rand van Damascus. Een vluchtelingenkamp dat met de jaren uitgroeide tot een wijk, waar uiteindelijk echte huizen verrezen. Desondanks bleef het een vluchtelingenkamp.

Het boek vertelt hun verhaal. Hun worsteling om het recht op terugkeer, de hoop op terugkeer en de vurige wens op terugkeer. Met daarnaast de strijd om de armoede te overwinnen en bestaanszekerheid op te bouwen. Het vertelt over de afkeer van de gewapende strijd voor een vrij Palestina, dat altijd tot verliezers leidt. Niet alleen aan hun eigen zijde. Maar zeker ook aan de zijde van de inwoners van Israël, zoals we ook deze dagen weer zo overduidelijk zien. Dit conflict, deze oorlog lijdt alleen tot gruwelijk bloedvergieten, duizenden burgerslachtoffers en onnodig lijden aan beide zijden.

De weg van kennis en educatie

Deze mannen hebben altijd de weg van het woord, van kennis, van educatie gekozen om voor vrijheid te strijden. Want, zo zeggen ze, niemand is erbij gebaat dat er zoveel mensen ten onrechte sterven in om een strijd om grondgebied. Dat ouders hun kinderen terugkrijgen als martelaren in een lijkzak.

De families van Mahmoud en Mahmoud leefden voor hun vlucht in 1948 vreedzaam samen met joodse, islamitische en christelijke Palestijnen in hun steden en in dorpen. Waarom kan dat niet weer?

Met een dubbel gevoel over de gehele situatie op dit moment breng ik mijn boek uit. Ik vind dat het verhaal van medemenselijkheid verteld moet worden. Dat mensen ervaren dat vluchtelingen meer zijn dan een hol begrip. Via Mahmoud & Mahmoud  – Staatloos nooit hooploos, hoop ik dat ‘de vluchteling‘ een gezicht krijgt.

De gruwelijkheden van de afgelopen week, zorgden ervoor dat ik eraan twijfelde dit boek nu uit te brengen, zoals we maanden geleden gepland hadden. Toch doen we het en staan de uitgever en ik er volledig achter. 

Kies voor medemenselijkheid, mildheid, respect en begrip.

Meer weten over mijn boek? Klik hier.


Altijd de laatste blog in je mailbox
Op dinsdagen in de even weken plaats ik een nieuwe blog. Wil jij hem als eerste lezen? Laat dan even je naam en e-mailadres* achter. Dan ontvang je mijn blog om de dinsdag in je mailbox. * Ik gebruik je e-mailadres alleen voor de blogs.

2 reacties op “Trots en bezorgd”

  1. Bizar hoe jouw boek met het verhaal van Mahmoud en Mahmoud door de gebeurtenissen in Israël en de Gaza-strook actualiteit beschrijft terwijl je dacht historie te schetsen om voor hun leven hier beter begrip te creëren. Goed dat aandacht is voor de voortdurende ontwrichting t.g.v. politieke besluiten op de levens van alle burgers in Gaza, Israël en Palestina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *