Niks is zo lekker als grip hebben op de dingen die je doet en de doelen die je jezelf stelt. Ook als het even anders loopt dan gepland. Lang had ik die grip niet. Tot ik zo’n twee jaar geleden groot fan werd van Rick Pastoors boek ‘Grip, het geheim van slim werken’*. Waarom? Simpel: zonder zijn boek was het mijne er nooit gekomen.
Eerst even een kort stukje uit de inleiding: ´Het is best gek dat we nooit écht hebben leren werken, terwijl werk zo’n belangrijke activiteit in ons leven is. Er wordt van ons verwacht dat we het gewoon kunnen. Dat we zomaar weten hoe we prioriteiten stellen, hoe we onze werkagenda beheren, hoe we goede plannen ontwikkelen en hoe we grip houden op onze drukke banen. Stuk voor stuk vaardigheden die eenvoudig klinken maar eigenlijk heel moeilijk zijn.’
Dat beschreef voor mij precies de kern van mijn probleem: ik had nooit geleerd hoe ik efficiënt kon werken en had daardoor vaak geen grip op mijn planning en taken. Ik kon enorm aanhikken tegen het beginnen aan een grotere taak, met werk-vermijdende-impulsen als gevolg én – uiteraard – grote stress als iets echt af moest. Natuurlijk las ik diverse boeken over timemanagement en deed er zelfs twee cursussen in. Toch kreeg ik de werkdruk nooit echt onder controle.
Tot ik Grip voor het eerst las. Ineens snapte ik waarom ik het allemaal niet voor elkaar kreeg. Ik leerde niet van mijn fouten, reflecteerde niet op mijn agenda, niet op mijn planning en maakte mijn taken veel te groot, waardoor het starten een enorme opgave werd.
Wat gaat er op lange termijn mis als ik nu geen actie onderneem?
Door Grip leerde ik mijn agenda te heilig maken en grote taken op te knippen in kleinere taken, die concreet en afgebakend waren. Dat was in het begin niet eenvoudig. Vooral niet om de agenda heilig te maken. Ik plande veel te veel en kwam daardoor aan heel veel dingen niet toe. Maar die valkuil staat benoemd én beter nog, het boek geeft adviezen hoe daarmee om te gaan. Vooral de geadviseerde wekelijkse review – de basis voor Grip – leerde me vooruitkijken, maar vooral ook terugkijken en reflecteren op de week die is geweest. Dat deed ik aan de hand van Pastoors vragenlijst. Met name deze vraag: wat gaat er op lange termijn mis als ik nu geen actie onderneem?, was een ware eyeopener en bracht veel rust en… uiteindelijk een boek waar ik ontzettend trots op ben.
Nu ben ik Grip weer opnieuw aan het lezen, omdat het hoog tijd wordt om grip te krijgen op het volgende project: boek 2. Dat is hard nodig, want de werk-vermijdende-impulsen zitten me behoorlijk in de weg. Dus tijd om de wekelijkse review weer nieuw leven in te blazen en de tips en adviezen van Pastoor weer ter harte te nemen. Niet alleen voor mijn volgende boek, maar zeker ook voor mijn werk bij de bibliotheek.
*Dit bericht is niet gesponsord. Ik heb geen geld ontvangen om over dit boek te schrijven. Ik vond het zelf een goed idee om hierover te schrijven.
2 reacties op “Grip”
Altijd goed om te lezen wat mensen helpt om grip te krijgen op het leven dat zomaar gevuld kan raken. Andermans wijsheid toevoegen aan eigenwijsheid en vooral bewaken dat er ook stukken leeg, oningevuld mogen blijven in een agenda en dat alvast invullen om de leegte zo te blokkeren/creëren😉
Fijn dat je het boeknu eindelijk zelf hebt!!