Slakkengang?


Slijmerig en vooral traag: slakken. Toch betwijfel ik dat ’traag’ de laatste tijd steeds meer. Vooral in combinatie met onze moestuin. Want als ik in onze kurkdroge moestuin kijk, is er geen slak te bekennen. Maar zodra de sproeier aanstaat, of vooral, zodra ie weer uitstaat, zijn de slakken in rap tempo tevoorschijn gekomen uit alle hoeken en gaten. Ik zie ze op de uitjes, rondom de stokbonen, op de rabarber en tussen de spruitjes. Ze sprinten erop af als ware atleten. En dan zie ik ze knagen (en denk ze zelfs te horen).

Als geboren verzamelaar duik ik er op af. Gewapend met mijn tuinhandschoenen en een bakje gris ik de glibberende beestjes van de sla-, de komkommer- en de sperzieboonplant, in de hoop straks nog iets te kunnen oogsten. Als ik ze zou verkopen voor de kiloprijs van aardbeien of rode bessen, zou ik aardig binnenlopen.

Om alle andere huismiddeltjes
lachen ze me hard uit…

Alle huismiddeltjes heb ik geprobeerd om hen uit mijn moestuin te weren: bier, koffiedik, eierschalen, hulstblad, vrolijk gekleurde Afrikaantjes en Oost-Indische Kers. De laatste twee lijken een beetje te helpen, maar niet genoeg. En om alle andere middeltjes lachen de beestjes me hard uit. Ze gaan met een grote boog om het bier heen of gebruiken elkaar als brug. En koffiedik, eierschalen en hulst? Het deert ze niks. Ze glibberen gewoon in slakkengang verder. En met die slakkengang komen ze in één nachtje behoorlijk ver. Volgens Willem Wever gemiddeld 5 meter per uur. Hoeveel ze per uur snacken wordt echter niet vermeld, maar gezien de staat van de moestuin zijn het vele planten per nacht.

Kijk ‘m lachen…

Ooit was ik van plan om de slakken die van mijn moestuin snoepten, te vangen en door te kweken als escargots, om zo toch nog enig nut uit de voor niets opgekweekte sla, boontjes en komkommers te halen. Dat bleek zo eenvoudig niet. En daarbij, de slak die ik het meest in onze moestuin aantref, de naaktslak, is verre van een delicatesse. Al schijnen ze wel eetbaar te zijn én geschikt voor hoestdrank (ja, je leest het goed: slijm oplossen met slijmerige beestjes.) Gezien de verkoudheid die we met z’n allen te pakken hebben, moet ik me daar misschien toch nog eens in verdiepen… Al vraag ik me af of de snotterende, hoestende en proestende gezinsleden ervoor openstaan om deze huisgemaakte hoestdrank te testen.

Mocht je nog tips hebben voor mijn slakkenprobleem? Tips – liefst dier en milieuvriendelijk – zijn altijd welkom.


Altijd de laatste blog in je mailbox
Op dinsdagen in de even weken plaats ik een nieuwe blog. Wil jij hem als eerste lezen? Laat dan even je naam en e-mailadres* achter. Dan ontvang je mijn blog om de dinsdag in je mailbox. * Ik gebruik je e-mailadres alleen voor de blogs.

2 reacties op “Slakkengang?”

  1. Dé oplossing heb ik niet, maar als je het verzamelen als ontspanning ziet, is dat in ieder geval goed gebruikte tijd 🧡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *